Kuchnia

kuchnia

Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskieskładniki:

- szklanka wody (250 ml)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia ( ok. 4-5 cm na dnie szerokiego garnka)

na lukier:

- szklanka cukru pudru
- trzy łyżki soku z cytryny
- nieco zimnej wody


Zagotować wodę i energicznie mieszając, na wrzątek wsypać przesianą mąkę. Ucierać do momentu aż ciasto zbije się w kulę i będzie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić. Dodać jajka i mieszać ciasto do połączenia składników. Przełożyć do dekoratora z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia wyciskać nałożone na siebie zwoje ( 2-3) ok. 7 cm średnicy. W rondlu rozgrzać olej do ok. 180 st. Pociąć papier na kwadraty na każdym zostawiając po ciastku. Wrzucać ciastka na olej papierem do góry, po chwili łatwo będzie go zdjąć. Smażyć do zrumienienia, po każdej ze stron ok. 3-4 minuty. Wyłożyć na talerze pokryte papierowym ręcznikiem do odsączenia z tłuszczu.
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i po łyżeczce dodawać wody, mieszając aż do uzyskania wolno lejącej się emulsji. Zanurzać w lukrze wierzch pączków lub polewać je przy pomocy łyżeczki lub pędzelka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation