Kuchnia

Jak mus to mus

Mus czekoladowy

śmietanka Pilos 30%, mocno schłodzona: 300 ml
czekolada gorzka Fin Carre (lub 70g czekolady mlecznej i 30g czekolady gorzkiej Fin Carre): 100 g

Przygotowanie
Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do miski lub rondelka. Do drugiego rondelka nalewamy wodę, którą doporowadzamy do wrzenia.
Stawiamy miskę z czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszsytkie kawałki się roztopią.
Musimy pamiętać, aby dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody.
Rozpuszczoną czekoladę studzimy, żeby była lekko ciepła.
Śmietanę ubijamy na sztywno, odkładamy trochę śmietany do dekoracji. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. Schładzamy przed podaniem.

Ozdobiamy pozostałą bitą śmietaną, startą czekoladą lub dowolnymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation