Kuchnia

Delicious food

Veggie Burger


Veggie Burger, mięciutki i pachnący. Fantastyczna opcja dla dzieci. Trudno zachęcić je do jedzenia warzyw, więc może to być dobry sposób na ich przemycenie. Bo który bąbel nie skusi się na “hamburgera”? Jest to również idealna wersja dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Burger podany z pyszną sałatką, to naprawdę solidny obiad. Poniższy przepis wystarcza na 8 – 10 sztuk.



Składniki;

1 marchewka starta na tarce
1 cebula pokrojona w kostkę
1 średni bakłażan obrany i pokrojony w kostkę
1/2 puszki soczewicy
1 szklanka kaszki kuskus ( już gotowej)
4 łyżki bułki tartej
1 małe jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
przyprawy można skomponować według swojego smaku



Dodatki;

bułki do hamburgerów
cebula
pomidor
sałata
ogórek kiszony
majonez
ketchup
musztarda
ser



Wykonanie;



Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i odczekać, aż napęcznieje. Wszystkie warzywa przesmażyć na patelni do miękkości warzyw. Dodać soczewicę, przyprawy, kaszkę, mąki, tartą bułkę i jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety minimalnie większe od bułek, około 1 cm grubości. Smażyć na patelni na średnim ogniu. Bułki przeciąć na pół. Na jednej części położyć plasterek sera, wstawić do piekarnika lub mikrofalówki aby ser się roztopił a bułki podgrzały. Na gotowe bułki z serem układamy sałatę veggie burgera, smarujemy majonezem, układamy ogórek, cebulę, pomidor. Następnie ketchup, musztardę, przykrywamy drugą częścią bułki. Oczywiście jeśli chodzi o dodatki, dobierzcie według własnych upodobań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation