Kuchnia

KUCHNIA

"Roladki z kurkami w śmietankowym sosie"
Roladki z kurkami w śmietankowym sosie"
Składniki:

3 pojedyncze piersi z kurczaka
200 g kurek
50 g masła
2 łyżki mąki
200 g mielonego mięsa
świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
1 jajko
kilka wykałaczek
400 ml śmietanki 30%
100 g śmietankowego serka topionego
pół szklanki wody


Przygotowanie:

Piersi myjemy i przecinamy wzdłuż na dwie części. Każdą rozbijamy między folią spożywczą na cieniutkie kotlety.

Na patelni rozpuszczamy połowę kawałka masła i podsmażamy kurki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Odstawiamy do ostudzenia.

Połowę przestudzonych grzybów mieszamy z mięsem mielonym i jajkiem.

Farsz dzielimy na sześć części, na środku rozbitego kawałka układamy nadzienie i ciasno zwijamy, spinamy wykałaczką.

Przygotowane roladki obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na maśle. po przesmażeniu zalewamy śmietanką, wodą i dodajemy serek.

Dusimy na wolnym ogniu przez czterdzieści minut, w połowie czasu przewracamy mięso na drugą stronę. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe kurki.

Podajemy z kaszą i ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation