jogurt naturalny (albo jogurt typu greckiego) Na grzanki: dobrej jakości pieczywo (mogą być resztki z domowego wypieku albo ciabatta) kilka łyżek oliwy łyżeczka ziół prowansalskich Pomidorowa zupa-krem z ziołowymi grzankami - sposób przygotowania: Przygotowanie zupy: W dużej patelni albo w garnku o grubym dnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, zioła prowansalskie i suszone pomidory. Smażmy, lekko mieszając, aż mieszanka zacznie robić się aromatyczna. Uwaga : ogień nie powinien być zbyt duży, uważajcie na czosnek, jeśli się przypali, będzie gorzki. Do mieszanki dodajemy pomidory z puszki, dwie łyżki wody. Gotujemy na średnim ogniu około 10 - 15 minut. Miksujemy zupę blenderem. Doprawiamy cukrem i solą oraz pieprzem. Jeszcze raz próbujemy i przyprawiamy dokładnie do smaku. Przygotowanie grzanek: Pieczywo kroimy w niedużą kostkę. Smarujemy foremkę do zapiekania oliwą, wrzucamy pieczywo, posypujemy ziołami oraz polewamy oliwą, dokładnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na około 20 minut (w tym czasie trzeba raz przemieszać, aby ładnie się zarumieniły). Kiedy grzanki staną się lekko brązowe są już gotowe. Grzanki możemy przygotować także na patelni grillowej, jednak wtedy trzeba częściej mieszać pieczywo. Gotową zupę podajemy w podgrzanych miseczkach i posypujemy grzankami." />

Kuchnia

Pomidorowe szaleństwo

Pomidorowa zupa-krem z ziołowymi grzankami - składniki:

(składniki na porcje dla dwóch osób) Na zupę: 400 g pomidorów (b. dojrzałe świeże lub z puszki albo z kartonika)
kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku zmiażdżone praską
łyżeczka ziół prowansalskich (można też samodzielnie zmieszać suszone oregano z bazylią i tymiankiem oraz odrobiną rozmarynu)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonych pomidorów (opcjonalnie można użyć gotowej mieszanki suszonych pomidorów z bazylią oraz czosnkiem)
2 - 3 łyżki wody
1 łyżeczka soli morskiej (zwykłej soli należy dodać mniej)
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania: opcjonalnie gęsta i kwaśna śmietana lub jogurt+naturalny">jogurt naturalny (albo jogurt typu greckiego)
Na grzanki: dobrej jakości pieczywo (mogą być resztki z domowego wypieku albo ciabatta) kilka łyżek oliwy łyżeczka ziół prowansalskich
Pomidorowa zupa-krem z ziołowymi grzankami - sposób przygotowania:
Przygotowanie zupy: W dużej patelni albo w garnku o grubym dnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, zioła prowansalskie i suszone pomidory. Smażmy, lekko mieszając, aż mieszanka zacznie robić się aromatyczna. Uwaga : ogień nie powinien być zbyt duży, uważajcie na czosnek, jeśli się przypali, będzie gorzki. Do mieszanki dodajemy pomidory z puszki, dwie łyżki wody. Gotujemy na średnim ogniu około 10 - 15 minut. Miksujemy zupę blenderem. Doprawiamy cukrem i solą oraz pieprzem. Jeszcze raz próbujemy i przyprawiamy dokładnie do smaku. Przygotowanie grzanek: Pieczywo kroimy w niedużą kostkę. Smarujemy foremkę do zapiekania oliwą, wrzucamy pieczywo, posypujemy ziołami oraz polewamy oliwą, dokładnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na około 20 minut (w tym czasie trzeba raz przemieszać, aby ładnie się zarumieniły). Kiedy grzanki staną się lekko brązowe są już gotowe. Grzanki możemy przygotować także na patelni grillowej, jednak wtedy trzeba częściej mieszać pieczywo. Gotową zupę podajemy w podgrzanych miseczkach i posypujemy grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation