Kuchnia

babki ,keksy,ucierane i drozdzowe

'Mokra' babka cytrynowa.


Składniki:
120g masła
80g cukru
8g cukru waniliowego
skórka starta z 3/4 cytryny
2 jajka
200g mąki
1/2 łyżeczki sodki/proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
cukier puder
bułka tarta
Przygotowanie:
Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny na gładką masę. Kiedy masa będzie gładka wbijamy jajka i dalej miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodką/proszkiem i miksujemy na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy jogurt i sok wyciśnięty z cytryny - miksujemy.
Masę przekładamy do formy i pieczemy w 160 stopach ( z termoobiegiem) przez 40-50 minut.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation