Kuchnia

Ryby

kinga paruzel - filet z łososia z paprykowo-pomarańczową salsą na ziemniaczanym puree ze skórką pomarańczy i miętą

kinga paruzel - filet z łososia z paprykowo-pomarańczową salsą na ziemniaczanym puree ze skórką pomarańczy i miętą



filet z Łososia

skŁadniki na 2 porcje

2 filety z łososia po 150 g każdy

2-3 posiekane szalotki

½ cytryny

2 łyżki cukru

olej do smażenia



sposÓb przygotowania:

filety z łososia umyć, osuszyć, pesetą wyjąć ości. tak przygotowanego łososia obłożyć szalotką i posypać cukrem. wklepać i odstawić na chwilę. przed przystąpieniem do smażenia ściągnąć z łososia cebulę. na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć pokrojoną na cząstki cytrynę oraz łososia - skórą do dołu. rybę grillować z jednej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie wysmażone do połowy filetu. przełożyć na drugą stronę, posolić i grillować przez kolejne 2 - 3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby.



puree ziemniaczane z nutĄ pomaraŃczy i miĘty

skŁadniki:

500 g ziemniaków

sól, pieprz

50-100 ml śmietany 36%

1 łyżka masła

skórka z jednej pomarańczy

kilka listków świeżej mięty

sposÓb przygotowania:

ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. odcedzić i odparować wodę na ciepłym palniku. ugnieść z dodatkiem masła. dodać skórkę z pomarańczy i mięte. w osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na puszystą masę. połączyć ziemniaki ze śmietaną i delikatnie wymieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem.



salsa z kolorowej papryki

skŁadniki:

1 szalotka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 pomarańcza
1 cytryna
1 limonka
olej lub oliwa extra vergine do smażenia
mały kawałeczek (1 cm) świeżego imbiru
miód do smaku
sól i pieprz
kolendra lub natka pietruszki



sposÓb przygotowania:

pomarańczę, cytrynę i lionkę wyszorować. z pomarańczy zetrzeć skórkę, osobno wycisnąć z każdego owocu sok. na patelni podsmażyć szalotkę - do zeszklenia. dodać pokrojoną w równą kostkę paprykę i zalać sokiem z cytrusów. dusić pod przykryciem kilka minut, pod koniec dodać miód, skórkę z pomarańczy oraz imbir. zredukować powstałą salsę. doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dosłodzić (miodem) do smaku, pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.



prezentacja:

na talerz w punkcie centralnym umieścić puree ziemniaczane, na nie wyłożyć łososia i ozdobić salsą paprykową-pomarańczową.
dekorować świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation