Kuchnia

Przepisy

Klopsiki: 500g mielonego mięsa wołowego
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
25g tartego żółtego sera w oryginale cheddar
50g bułki tartej
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sos pomidorowy: 2 łyżki stołowe oliwy
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
120 ml wytrawnego białego wina
2x 400 g siekanych pomidorów z puszki ( ja dałam jedną i 3 łyżki pasty pomidorowej)
2 łyżeczki cukru pudru
100 ml wody

3-4 os.
30 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie

W misce mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, ser i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy. Lepimy małe kuleczki. Układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut, by nieco stwardniały.

W między czasie przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zezłocenia. Zwiększamy ogień i wlewamy wino. Dusimy aż odparuje nam mniej więcej połowa, i dodajemy posiekane pomidory z puszki, wodę oraz cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na niewielkim ogniu ok 15 minut.
Gdy sos nam się dusi, w między czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy schłodzone klopsiki i smażymy ok 5min, często przewracając, aż się równomiernie zrumienią. Usmażone przekładamy do sosu i dusimy ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.
Twoje notatki do przepisu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation