Uroda

fit

jadłonomia · roślinne przepisy
Bigos wegetariański doskonały

Składniki:
•1 kilogram kiszonej kapusty
•1 kilogram białej kapusty
•1 szklanka zielonej soczewicy
•jedno kwaśne jabłko
•jedna cebula
•2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
•10 wędzonych śliwek
•10 gram suszonych grzybów
•150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
•4 łyżki sosu sojowego
•sól
•olej

Przyprawy:
•3 ząbki czosnku drobno posiekane
•10 ziaren pieprzu
•4 ziela angielskie
•3 goździki
•2 liście laurowe
•łyżeczka kminu
•łyżeczka pieprzu ziołowego
•łyżeczka cząbru
•pół łyżeczki tymianku
•pół łyżeczki ziaren kolendry
•pół łyżeczki ziaren gorczycy

Najlepiej przygotowuje się bigos w dużym garnku z bardzo grubym dnem, dobrze się go miesza drewnianą łyżką. Podczas gotowania bigosu ważne jest, aby garnek był na naprawdę małym ogniu i aby cały czas była w nim woda - w innym wypadku bigos się spali. Dlatego w końcowym etapie gotowania trzeba do garnka zaglądać co pół godziny i w razie potrzeby dolewać po pół szklanki wody lub więcej.

Przygotowanie:
1.Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 1/2 szklanki zimnej wody. Zostawić na noc.
2.Następnego dnia przygotowania bigosu zaczynami od kapusty. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę.
3.W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa odcedzić i odłożyć na bok.
4.Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę.
5.Po godzinie dodać wódkę oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.
6.Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. I oczywiście najpyszniejszy jest z dobrym, ciemnym chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation