Kuchnia

Ciasta

Tarta czekoladowa na ciasteczkowym spodzie
Ta tarta przypadnie do smaku smakoszom gorzkiej czekolady, bowiem do jej przyrządzenia korzystamy właśnie z takiej, najlepiej 70%. Tarta nie jest zbyt słodka, więc dla amatorów, słodkości można gorzką czekoladę zamienić na mleczna lub białą, ale na pewno jest zdrowa.

Składniki na spód:

140 g waniliowych ciasteczek, mogą być też czekoladowe
90 g margaryny lub masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao, tylko wtedy gdy używamy ciasteczek waniliowych
Ciasteczka rozbijamy blenderem, dodajemy do nich kakao, cukier i płynny, przestudzony tłuszcz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wykładamy ciasteczkami, dokładnie dociskając, i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.




Składniki na krem:

200 g gorzkiej czekolady
szklanka śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru pudru , a na końcu roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach. Masę wykładamy na przygotowany spód, całość schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation