Kuchnia

Ciasta

Chrupiące batoniki

Na spód:
12 dag herbatników maślanych, np. petit beurre
3 dag masła

Na masę karmelową:
30 dag orzechów laskowych (bez skórki) lub ziemnych, np. solonych
18 dag cukru
1 łyżka płynnego miodu
50 ml wody
5 dag masła
45 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Na polewę:
¾ szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
17 dag gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
1. Do rondelka włóż masło, roztop, lekko przestudź, dodaj do pokruszonych herbatników, wymieszaj. Masą ciasteczkową wylep dno formy, mocno dociskając masę do spodu. Wstaw do lodówki.
2. Do rondelka wsyp cukier, dodaj miód oraz wodę. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Następnie gotuj ok. 15 min, nie mieszając, aż masa uzyska temp. ok. 170°C i powstanie bursztynowo-złoty karmel. Rondelek zdejmij z ognia, do karmelu dodaj masło oraz śmietankę i mieszaj, aż składniki się połączą. Podgrzej ponownie na małym ogniu, ciągle mieszając przez 1-2 min. Dodaj orzechy, wymieszaj. Gdy masa przestygnie przelej ją na ciasteczkowy spód i włóż do lodówki, by stężała.
3. Przygotuj polewę czekoladową. Do garnuszka wlej śmietankę kremówkę, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Polewę wylej na schłodzoną masę karmelową. Ponownie wstaw do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation