Kuchnia

Pierogi, paszteciki itp.

Paszteciki z soczewicą
Składniki:
• 3,5-4 szkl. mąki
• 20 g drożdży
• 1/3 kostki masła
• kwaśna śmietana
• farsz z zielonej soczewicy
Sposób wykonania:
W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże w misce, dodać do nich 1 szklankę mąki i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie w rondelku na średnim ogniu rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto po około 20 minutach powinno podwoić swoją objętość. Wtedy dodać do niego pozostałą mąkę i 1 czubatą łyżeczkę soli. Wymieszać starannie, wyrzucić ciasto na stolnice lub blat stołu i dokładnie zagnieć. Pod koniec zagniatania stopniowo dodawać przestudzone masło. Powinieneś otrzymać miękkie, pulchne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk i da się dobrze rozwałkować. Odstawić je na 15 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nastaw na 200°C. Podzielić farsz na 12 równych części, to samo zrobić z wyrośniętym ciastem. Z każdego kawałka ciasta ulepić kulkę i rozwałkować ją na placek o owalnym kształcie i grubości 1 cm. Posmarować równomiernie farszem, pozostawiając wolny centymetr od krawędzi. Placuszki zwinąć w rulonik i zlepić dokładnie brzegi. Wysmarować masłem blachę, ułożyć na niej paszteciki w paru centymetrowych odstępach. Uwaga! złączenia ciasta muszą znaleźć się pod spodem, ponieważ podczas pieczenia paszteciki często pękają w tych miejscach. Posmarować paszteciki cienką warstwa śmietany i wstawić do piekarnika na ponad 40 minut. Są gotowe, kiedy zrumienią się na złotobrązowo.
Paszteciki z soczewicą podaje się na zimno. Są doskonałym dodatkiem do zup, szczególnie do barszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation