Kuchnia

ciasta

Drozdzowe slimaczki z truskawkami i czekolada

Skladniki na ok. 16 sztuk:
50 g + 50 g bardzo miekkiego masla
200 ml mleka
500 g + troche maki pszennej
70 g + 5 lyzek cukru
szczypta soli
42 g swiezych drozdzy
1 srednie jajko
300 g truskawek
200 g gorzkiej czekolady (dalam tylko 100 g)

Polewa:
30 g kwasnej smietany
100 g cukru pudru

Przygotowac ciasto drozdzowe: 50 g masla stopic w rondelku na malym ogniu. Wlac mleko. 500 g maki wsypac do misy miksera, dodac 70 g cukru i szczypte soli, wymieszac. Drozdze wkruszyc do mieszanki mleka i masla, rozpuscic je mieszajac. Letnie mleko wlac do miski, dodac jajko i zagniatac ciasto za pomoca miksera az bedzie gladkie i bedzie odstawalo od scianek naczynia (ja wyrabialam ciasto przez 8 min., mozna tez oczywiscie wyrobic ciasto recznie). Przykryc, ostawic w cieple miejsce do wyrosniecia na ok. 45 min.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie: truskawki oplukac, osuszyc, usunac szypulki i pokroic w mala kostke. Czekolade posiekac. Wyrosniete ciasto krotko zagniesc a nastepnie rozwalkowac na posypanym maka blacie na prostokat o wymiarach 30x50 cm. Posmarowac miekkim maslem (ja rozsmarowalam maslo dlonia). Posypac 5 lyzkami cukru, rozlozyc truskawki, posypac posiekana czekolada. Zaczynajac od dluzszej strony zwinac ciasto w rulon a nastepnie pokroic na 16 kawalkow grubosci 3-4 cm.

Piekarnik rozgrzac do temp. 225°C. Plaska okragla forme porcelanowa lub tortownice o srednicy 26 cm (lub kwadratowa o dl. 28 cm) wysmarowac maslem. Ukladac slimaczki z ciasta ciasno w formie (przecieta strona do dolu) i ponownie odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na ok. 30 min.

Wyrosniete ciasto wstawic do piekarnika, piec ok. 20-25 min. (pod koniec pieczenia przykryc folia aluminiowa, zeby ciasto zbyt mocno sie nie zrumienilo ale upieklo dobrze od dolu poniewaz truskawki puszczaja troche soku).

Przygotowac polewe: kwasna smietane wymieszac na gladko z cukrem purem. Upieczone slimaczki wyjac z piekarnika, gorace polac przygotowana polewa. Odstawic ciasto do wystygniecia.

Rada : slimaczki mozna podawac z dodatkiem marynowanych truskawek. W tym celu 500 g truskawek myjemy i kroimy w kostke. 3-4 galazki miety pluczemy, osuszamy, obrywamy listki z galazek i drobno siekamy. Do truskawek dodajemy posiekana miete i 2 lyzki cukru, mieszamy. Odstawiamy na 20-30 min. do zamarynowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation