Kuchnia

Jedzenie

STEFANIA Z PIANKA.

1 1/4 szklanki kaszy manny
1 litr mleka
1 kostka margaryny/masła
1 szklanka cukru
1 duża torebka cukru wanilinowego
200 gram herbatników
4-5 łyżek kakao

1 galaretka owoców leśnych/malinowa
1 bita śmietana i proporcjonalnie potrzebne do jej ubicia składniki

Przygotowanie
Blachę wyłożyć podwójnie herbatnikami. Odlać 1 szklankę mleka. W garnku umieścić resztę mleka, margarynę i oba cukry. Gdy margaryna roztopi się, dodać kakao.
Kaszę manną wymieszać z 1 szklanką mleka i dolać do gotującego się mleka ciągle mieszając, tak aby nie powstały grudki. Gorącą masę wylać na herbatnikowy spód i przykryć warstwą herbatników. Docisnąć. Wystudzić.

Pianka:
Galaretkę rozrobić według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Bitą śmietaną ubić. Wmieszać do niej jeszcze płynną galaretkę. Tak przygotowaną pianką polać górną warstwę herbatników.

Polewa:
1/2 kostka margaryny
8 lyżek kakao
1/2 szklanki cukru


Zagotować w garnku. Ostudzić. Polać warstwę piankową.
Całe ciasto schłodzić w lodówce przez ok 2h. Najlepsze kolejnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation