Kuchnia

kuchnia

Krem dyniowo-paprykowy
Autor: Łucja

Jesień za oknem i na talerzu :) a u nas dziś królowała dyniowo-paprykowa zupa krem.
Delikatna, lekko ostra o dominującym paprykowym smaku.
Zupy kremowe mają swoich fanów i przeciwników - my zdecydowanie jesteśmy ich fanami.
Polecam, warto spróbować :)

Składniki (4-6 porcji)

1 kg dyni, obranej i oczyszczonej z pestek
duży ziemniak
2 duże strąki czerwonej papryki
2 duże pomidory, najlepiej malinowe*
duża czerwona cebula
4 duże ząbki czosnku
4-5 szklanek wywaru z kurczaka**
2 łyżeczki czerwonej ostrej pasty curry
łyżeczka czerwonej łagodnej pasty curry***
łyżeczka suszonego oregano
4 łyżki oliwy
sól,pieprz

Ponadto:

15 dag sera feta
4-6 kromek bułki wrocławskiej
kilka kropli oliwy (np. czosnkowej)

Strąki papryki i pomidory opłukać, przekroić na pół, ułożyć na blasze i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC. Ziemniak obrać, opłukać. Dynie i ziemniak pokroić w kostkę. Upieczone papryki i pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę i czosnek, dodać obydwie pasty curry i oregano. Smażyć mniej więcej minutę, mieszając. Dodać dynie i ziemniak, wlać wywar z kurczaka i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać upieczone warzywa, zagotować. Zupę zmiksować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pokruszonym serem feta oraz grzankami.

Na grzanki - bułkę wrocławską pokroić w kostkę i ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC. Lub tak jak ja podać zupę z groszkiem ptysiowym.

* dałam puszkę krojonych pomidorów
** u mnie 4 szklanki wody i 2 drobiowe kostki rosołowe, wtedy już żupy nie pieprzyłam i nie soliłam
*** zastąpiłam 2 łyżeczkami mielonego curry

Źródło: Anna Borowska "Dynie,cukinie,kabaczki" Warszawa 2011

Przepis dodany do akcji Festiwal dyni 2012 r.
festiwal dyni 2012


Fabryka Kulinarnych Inspiracji: Zupy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation