Kuchnia

Zupy

Węgierska zupa gulaszowa

SKŁADNIKI:
wołowina 700 g
cebula szalotka 2 szt
olej do smażenia
papryka czerwona 1 duża
papryka zielona 1 duża
papryka żółta lub pomarańczowa 1 duża
ziemniaki 4 większe
mix grzybów ok 200 g*
kiełbasa chorizo 1 laska- u mnie 120 g
marchewka 1 większa
pietruszka 1 szt
pomidory w puszce 1 szt 350 g
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
chilli 1/4 łyżeczki.
sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Mięso dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w mniejszą kostkę. Kiełbasę chorizo obrać z powłoczki, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić – ja pokroiłam w większą kostkę. W garnku rozgrzać olej ( ale niezbyt dużo) przełożyć mięso i podsmażyć. Dodać chorizo oraz cebulę, podsmażać jeszcze ok 2 minut. Całość zalać gorącą wodą( tak aby przykryło mięso plus jeszcze raz tyle). Do garnka dodać pomidory z puszki. Gotować na małym ogniu ok 1 godziny. Pozostałe warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plastry a następnie każdy plaster na 4 części. Papryki oczyścić , pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić. Po godzinie gotowania zupy, dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy, zmniejszyć gaz do minimum i dusić kolejną godzinę – do miękkości warzyw. *Grzyby- ja użyłam mix grzybów, były tam pieczarki, podgrzybki, borowiki , grzyby chińskie- kupuję taką gotową mieszankę, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na łyżce masła. Dodać je do zupy pod koniec gotowania. Całość ponownie doprawić do smaku wg upodobań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation