Kuchnia

Zupy

jadłonomia · roślinne przepisy: Pappa al pomodoro

Składniki na 2 - 4 porcje:
•2 kg dojrzałych pomidorów
•1 laska selera naciowego z liśćmi
•1 ząbek czosnku
•oliwa z oliwek
•sól i czarny pieprz
•1 1/4 litra wody
•2 kromki chleba
•1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego
•do podania: oliwa z oliwek, bazylia oraz opcjonalnie grzanki

Przygotowanie:
1.Zagotować dużą ilość gorącej wody. Wszystkie pomidory delikatnie naciąć na krzyż, przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem – dzięki temu będzie łatwiej zdjąć skórkę. Pozostawić na kilka minut, następnie każdego obrać, przekroić na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć wodnisty miąższ z pestkami.
2.Kiedy wszystkie pomidory będą gotowe na dnie garnka rozgrzać oliwę. Czosnek posiekać, seler pokroić w cienkie, przezroczyste paseczki i podsmażyć wszystko przez 1 minutę. Dodać pomidory, po szczypcie soli i pieprzu oraz wodę i dusić bez przykrycia na małym ogniu przez przynajmniej 60 minut.
3.Po upływie tego czasu zupę spróbować i w razie potrzeby dodać odrobinę cukru trzcinowego. Następnie chleb pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować przez kolejne 30 minut. Podawać z oliwą, podartą bazylią i ewentualnie garścią dodatkowych grzanek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation