Kuchnia

Ryby

Śledzie po cygańsku

SKŁADNIKI :

1/2 kg filetów śledziowych,solonych
5 ogórków konserwowych,pokrojonych w kostkę
1 duża cebula,obrana i pokrojona w kostkę
por(tylko biała część) 10 dkg
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki musztardy
5 łyżek ketchupu
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki cukru
pieprz,ostra papryka

PRZYGOTOWANIE :
Śledzie moczymy w wodzie,około 2-3 godzin.Następnie dobrze je płuczemy,osączamy i kroimy w dużą kostkę.Ogórki i cebulę kroimy w kostkę a por w plasterki.Przekładamy wszystko do miski.
W małej miseczce mieszamy cukier z szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę : musztardę,ketchup i olej,przez cały czas mieszając,tak aby sos się nie rozwarstwił.Na koniec dodajemy czosnek.
Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy.Śledzie podajemy schłodzone.Najlepiej smakują na 2 dzień.Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation