Kuchnia

KURCZAK

Gulasz z kurczaka

60 dag filetów z piersi kurczaka
- po 2 papryki i dymki
- 10 dag pieczarek
- cukinia
- szklanka bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- kieliszek białego wermutu
- 5-6 gałązek melisy
- 3 łyżki oliwy
- łyżka mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Warzywa oczyścić, pokroić na duże kawałki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.

Mięso zrumienić na rozgrzanej oliwie. Dodać warzywa i pieczarki, smażyć 5 min. Wlać bulion i wermut. Dodać umytą i posiekaną melisę.

Gulasz dusić jeszcze 20 minut. Do sosu wlać śmietanę rozrobioną z mąką, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation