Kuchnia

kuchnia

Składniki:

- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%


Na nadzienie:
- 6 - 8 jabłek
- rodzynki, cynamon, cukier waniliowy

Mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, śmietanę, zagnieść jednolite ciasto, podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/2 ), większą część schłodzić w lodówce min 30 minut, mniejszą włożyć do zamrażarki.
2/3 ciasta wylepić dno i boki tortownicy ( 21 cm średnicy ), podpiec 10 - 15 minut w 170 st. C.

2/3 jabłek pokroić w kostkę, a pozostałe zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i cynamonem, dodać sparzone rodzynki, odstawić. Odcisnąć sok i wyłożyć jabłka na podpieczone ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Piec około 60 minut w 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation