Kuchnia

kuchnia

Ciasteczka kruche z żurawiną

250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
260g mąki (użyłam tortowej)
130g kleiku ryżowego
100g suszonej żurawiny

1. Żurawinę drobno poszatkować lub zmielić w blenderze.

2. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez około 4-5 minut, aż masa będzie kremowa i lekka.

3. Do masła dodać mąkę, kleik ryżowy i wymieszać, najlepiej rękoma. Dodać żurawinę i znów wymieszać rękoma. Powstanie ciasto, które będzie się trochę kruszyło, nie będzie bardzo zbite.
Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

4. Ciasto wyjąć z lodówki i krótko zagnieść, żeby zrobiło się miękkie. Następnie podsypując mąką, rozwałkować je dosyć grubo na około 0,5 cm. Podczas wałkowania ciasto może trochę „pękać”, wtedy proszę wygładzać i dociskać rękoma, ciasto jest elastyczne, więc nie ma z tym problemu. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 14-16 minut (funkcja góra-dół 180oC). Podawać przestygnięte.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation