Kuchnia

kuchnia

Jadlonomia
Pasta z młodej marchwi i miso

Składniki:
•4 młode marchewki / 400 g
•2 łyżki oleju sezamowego z pierwszego tłoczenia, użyłam oleju Oleofarm
•2 łyżeczki pasty miso
•2 łyżeczki soku z cytryny
•mały kawałek świeżego chili
•do posypania prażony sezam i szczypior
•kilka kropli oleju roślinnego

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 175 - 200 stopni. Marchewki dokładnie wyszorować, osuszyć i natrzeć olejem roślinnym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez 20 - 25 minut.
2.Upieczone marchewki wyjąć, chwilę ostudzić. Następnie wrzucić je do naczynia blendera wraz z resztą składników i zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do czystego pojemnika, włożyć do lodówki i schłodzić. Smarować pastą ulubiony chleb, posypywać sezamem i szczypiorem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation