Kuchnia

kuchnia

Burgery botwinkowe


Składniki na około 12 kotletów:
2 pęczki botwiny z buraczkami
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
1/2 szklanki pestek dyni, drobno posiekanych i podprażonych na suchej patelni
1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki z ciecierzycy, gryczanej lub dowolnej innej
2 - 3 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
pół pęczka koperku, drobno posiekanego
pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wodę odlać i czynność powtórzyć. Następnie wlać 1 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować kaszę na minimalnym ogniu do czasu wchłonięcia płynu.
W tym czasie botwinkę oczyścić, buraczki i łodyżki pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 5 - 8 minut do czasu, aż botwinka będzie miękka. Następnie odcedzić i porządnie odcisnąć.
Ugotowaną kaszę wymieszać w dużej misce z botwinką i resztą składników. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem, i ponownie dokładnie wymieszać rękami. Formować równej wielkości kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Burgery piec 20 minut, następnie obrócić je i dopiekać kolejne 5 - 10 minut. Podawać w bułkach z warzywami lub do niedzielnego obiadu.

http://www.jadlonomia.com/2014/05/burgery-botwinkowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation