Kuchnia

Eat

Przy kuchennym stole

Nuggetsy pieczone w piekarniku bez tłuszczu

Składniki:

podwójny filet z kurczaka
150 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
szczypta soli i białego pieprzu
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka bułki tartej
na sos:

1 czubata łyżka kremowego serka (Bieluch)
2 łyżki majonezu
3 łyżki maślanki
1/2 łyżeczki soli
Mięso pokroić w niezbyt cienkie paski.
W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę, majeranek, sól i biały pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub włożyć do woreczka, zamknąć i rozbić wałkiem lub tłuczkiem. Wymieszać z bułką tartą.

Kawałki mięsa wyciągać z marynaty przy pomocy dwóch widelców i obtaczać z każdej strony w panierce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można lekko skropić oliwą przed pieczeniem, ja tego nie zrobiłam.

Blachę z nuggetsami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-40 minut, do zezłocenia panierki.



Wszystkie składniki sosu wymieszać, podawać z nuggetsami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation