Kuchnia

Eat

Pizzerki
Składniki (na 10szt.):


Ciasto:

450g mąki pszennej
30g drożdży
270ml letniej wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

200g żółtego sera
150g wędliny
2 cebule

Sos:

3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka wody + 1 łyżka oliwy
przyprawy do smaku (bazylia, oregano, słodka papryka)

Drożdże pokruszyć, połączyć z letnią wodą i cukrem, zostawić chwilkę. Mąkę wymieszać z zaczynem i pozostałymi składnikami, wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1-1,5h. Składniki na sos dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć, wędlinę i cebule pokroić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią i delikatnie rozwałkować na placek o średnicy ok. 10cm. Nakładać po łyżce sosu, rozsmarować, nałożyć dodatki, posypać oregano. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 200ºC. przez ok. 9min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation