Kuchnia

Potrawy, wypieki i przekąski

Składniki

Kruche Ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 125 g schłodzonego masła
- 1 jajko, roztrzepane
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Masa:
- 70 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru (można dać więcej)
- 150 g ananasowego curdu (z tego przepisu)
Przepis

Mąkę przesiać z cukrem pudrem do miski. Dodać pokrojone w kosteczkę masło. Opuszkami palców „wcierać” masło do mąki z cukrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać jajko, sok i skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka dowolnego kształtu. Układać na blaszce, piec w 175 stopniach ok. 15-20 minut do zarumienienia. Upieczone ciastka układać na kartce do wystygnięcia. W tym czasie przygotować masę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą gładką masę, dodając stopniowo po łyżce ananasowego curdu (należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temp. pokojową inaczej masa może się „zważyć”). Ciasteczka przełożyć masą, posypać cukrem pudrem i gotowe.
Przepis ze strony:http://domowe-wypieki.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation