Kuchnia

Jesienne farsze

Ziołowe placki z cukinii

300g cukinii
2 jajka
3/4 szklanki mąki
pół cebuli
posiekana świeża bazylia
posiekana natka pietruszki
oregano
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz


sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
wyciśnięty ząbek czosnku
czosnek suszony
zioła prowansalskie

Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami, gdy będzie zbyt soczysta - odsączamy ją. Dodajemy szczyptę soli i trochę suszonych ziół. Na tarce ścieramy również cebulę i mieszamy. Po chwili do startej cukinii i cebuli dodajemy przesianą mąkę i jajka, dokładnie mieszamy. po czym dodajemy łyżkę oliwy i znowu dokładnie mieszamy. Dodajemy jeszcze jedną szczyptę soli, pieprzu, posiekaną bazylię, pietruszkę. Smażymy na małej ilości bardzo rozgrzanego oleju na patelni, około minuty z każdej strony. Następnie przygotowujemy lekki sos czosnkowy - czosnek wyciśnięty i ten suszony dodajemy do jogurtu naturalnego, doprawiamy ziołami. Zostawiamy na jakiś czas do "przegryzienia się".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation