Kuchnia

Jesienne farsze

Bakłażan zapiekany z fetą, szynką i suszonymi pomidorami


1 - 2 średniej wielkości bakłażany
opakowanie fety (200g)
80 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej wędzonej, dojrzewającej
7 - 8 pomidorów suszonych w oliwie
sól, pieprz
papryka ostra
szczypta mieszanki ziół prowansalskich
kilka gałązek świeżego tymianku / opcjonalnie
garść liści bazylii

oliwa do wysmarowania blachy
oliwa z oliwek


Bakłażany myjemy, kroimy na plastry układamy na papierowym ręczniku i z dwóch stron solimy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie opłukujemy go lekko pod zimną wodą i osuszamy delikatnie na ręczniku. Układamy go na wysmarowanej oliwą blasze. Na bakłażan rozkładamy szynkę pokrojoną w cieniutką kosteczkę, pomidory również pokrojone w kosteczkę i na wierzch kruszymy fetę. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą papryki i ziołami prowansalskimi, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 15 minut, po tym czasie piekarnik nastawiamy na program barbecue i pieczemy tak 4 minuty.
Podajemy od razu ze świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation