Kuchnia

Kulinaria

Składniki: około 50 dag cukinii, 2 jajka, po 2 łyżki: posiekanej natki pietruszki, posiekanej świeżej mięty i posiekanego koperku, 4 łyżki mąki pszennej, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, olej do smażenia
Wykonanie:

1. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody. Startą cukinię przełożyć do miski. Wbić jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek.

2. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszać; najlepiej mikserem na niskich obrotach.

3. Na patelni mocno rozgrzać olej. Formować placuszki, każdy z jednej łyżki ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

4. Gotowe placuszki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation