Kuchnia

Kulinaria

LEKKI MAKARON ZE SZPINAKIEM
50 g makaronu pełnoziarnistego
100 g mięsa z piersi kurczaka
150 g szpinaku (mrożony liściasty)
1/2 cebuli (może być fioletowa)
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietanki 12%
1 płaska łyżeczka tartego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól morska
pieprz


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy je na patelni ze wszystkich stron. Do kurczaka dodajemy szpinak i na małym ogniu dusimy, aż się rozmrozi. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy śmietankę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy około 3 minuty, aż śmietanka lekko odparuje. Na talerzu rozkładamy makaron, na wierzchu wykładamy kurczaka ze szpinakiem i posypujemy parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation