Kuchnia

PRZEKĄSKI

Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej: Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskim
przepis z książki "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy

Składniki (na 4-6 porcji):

6 pomidorów
30 g posiekanych orzechów włoskich
na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku, sól do smaku

Przygotowanie:

Przy pomocy ostrego noża zrób nacięcia w pomidorach do ok. 4/5 ich głębokości. Chodzi o to, aby nie przeciąć pomidora na wylot, tylko uzyskać kieszonki, do których nałożymy orzechy i sos. Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu baladi razem z 80 ml wody. Dopraw solą do smaku. Dodaj ok. 20 g posiekanych orzechów włoskich i wymieszaj.
Nacięcia w pomidorach wypełnij orzechami włoskimi oraz dressingiem baladi. Posyp po wierzchu pozostałymi 10 g posiekanych orzechów. Podawaj od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation