Kuchnia

Zapiekanki ...

Letnia zapiekanka warzywna




2 łyżki oliwy

1 cebula, pokrojona w kostkę


1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

1 kg cukinii, pokrojonych w kostkę

300 g zielonej fasolki, pokrojonej w małe kawałki i zblanszowanej przez 3 min




5 suszonych pomidorów, drobno pokrojonych

10 listków bazylii, drobno posiekanych

2 gałązki majeranku

200 g sera koziego lub fety pokrojonej w kostkę




4 jajka

200 g serka kremowego typu philadelphia

300 ml śmietanki 20%

sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku




parmezan do posypania wierzchu




Na oliwie szklimy cebulę i paprykę, gdy zmiękną dodajemy cukinię i smażymy aż będzie miękka, a płyn z patelni wyparuje. Dodajemy fasolkę, pomidory suszone, bazylię , majeranek i jeszcze kilka minut smażymy. Mieszamy z serem kozim pokrojonym w kostkę.




Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Jajka ubijamy trzepaczką z serkiem kremowym i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i zalewamy miksturą jajeczno-śmietanową. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na ok. 40-50 min.


Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/search?updated-min=2011-12-31T16:00:00-08:00&updated-max=2012-12-31T16:00:00-08:00&max-results=43#ixzz2RskImHno
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation