Kuchnia

makarony i zapiekanki

Lasagne z pieczonymi warzywami
categories: Kuchnia włoska, Makarony, Obiad na piątek, Warzywa

Rewelacyjna, pyszna, świeża, lekka, wiosenna lasagne z pieczonymi warzywami. Poza solą, pieprzem i gałką (w sosie beszamelowym) nie ma tutaj innych przypraw, a mimo to całość jest idealna w smaku. Taka duża różnorodność warzyw w jednym miejscu nie może być nie dobra, dlatego zachęcam do wypróbowywania i dzielenia się wrażeniami. Polecam :)

Lasagne z pieczonymi warzywami

Składniki

1 cukinia mała – średnia
1 bakłażan
1 cebula
2 papryki (mogą być kolorowe)
1 marchewka
8 łyżek tartej mozzarelli
parmezan do posypania
makaron lasagne
oliwa z oliwek

Sos beszamelowy

1 3/4 szklanki mleka
60 g masła
40 g mąki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Zaczynając od bakłażana (którego należy oprószyć solą i odstawić na czas grzania piekarnika i krojenia warzyw) pokroić wszystkie warzywa w kosteczkę. Po upływie 15-20 minut bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z niego goryczki. Wszystkie warzywa wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, oprószoną solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek (3-4 łyżki). Wymieszać najlepiej dłońmi, aby wszystkie warzywa obtoczyły się w oliwie.

lasagnezpieczonymiwarzywami3

Piec 30 minut w temperaturze 220ºC. Od czasu do czasu warzywa należy zamieszać, aby się równomiernie zarumieniły.

Lasagne z pieczonymi warzywami

Na drugiej patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę. Smażyć przez około minutę. Zdjęć z ognia i cały czas mieszając dodawać powoli mleko. Wstawić na ogień i cały czas mieszając zagotować. Jak sos zacznie gęstnieć dodać gałkę muszkatołową i doprawić solą i pieprzem.

Formę do zapiekania posmarować oliwą. Na jej dno wyłożyć cieniutką warstwę sosu beszamelowego (jeśli pierwszą warstwą będzie makaron to możemy być pewni, że będzie twardy i przypalony). Na to położyć płaty lasagne (niektóre lasagne trzeba uprzednio ugotować – sprawdzić na opakowaniu). Na lasagne położyć połowę upieczonych warzyw a następnie połowę sosu beszamelowego. Posypać połową startego sera mozzarella. Na mozzarelli położyć kolejne płaty lasagne, warzywa i sos beszamelowy. Posypać pozostałymi serami.

Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez ok. 35 – 40 minut. Najlepiej przed wyjęciem, wbić widelec w lasagne i sprawdzić czy jest miękka. Pilnować, aby ser żółty się zbytnio nie spiekł – gdyby tak było, można formę przykryć kawałkiem folii aluminiowej.

Lasagne z pieczonymi warzywami

Przestudzić przed podaniem.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation