Warzywne lasagne z dynią i szpinakiem. Bez makaronu!
Składniki na 4 osoby
450g dyni (ok. pół dyni Hokkaido)
300g szpinaku
1 duży seler bulwiasty
3 ząbki czosnku
1/2 puszki pomidorów
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól morska do smaku
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie)
60g sera mozarella
oliwa z oliwek lub klarowane masło
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Obierz korzeń selera i pokrój ostrym nożem na cienkie plastry ok. 3 mm grubości. Ugotuj na parze, ale tak, aby były lekko al dente. Odstaw.
Utrzyj w moździerzu nasiona kolendry, kopru włoskiego i dodaj mielony cynamon. Obierz dynię ze skórki i potnij w równą kostkę. Na patelni podgrzej oliwę lub klarowane masło i wsyp utarte przyprawy. Wymieszaj i po chwili dodaj dynię. Obsmaż 2-3 minuty stale mieszając. Wlej 2/3 szklanki wrzątku i gotuj do miękkości pod przykrywką. Następnie rozgnieć na puree. Możesz dodać łyżkę masła, wtedy konsystencja będzie bardziej gładka. Dopraw solą morską do smaku. Odstaw.
Dynię skropioną oliwą, doprawioną solą morską i posypaną utartymi przyprawami możesz również upiec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na patelni dodaj oliwę i pocięte w paski dwa ząbki czosnki. Obsmażaj szpinak stale mieszając do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Zmiksuj pomidory, łyżeczkę miodu, oregano, jeden ząbek czosnku ze szczyptą soli morskiej tak, aby powstał jednolity sos.
Naczynie żaroodporne nasmaruj dokładnie masłem. Układaj kolejno warstwę selera i dodaj pierwszą warstwę szpinaku, sera, sosu pomidorowego i na końcu dynię. Następnie ponownie seler i tak samo resztę składników. Dodaj na końcu dynię i dokładnie rozprowadź, aby przykryła na całej powierzchni. Posyp na wierzchu jeszcze trochę sera i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 15-20 minut.
W czasie, kiedy lasagne będzie się piekła obsmaż delikatnie na oliwie lub klarowanym maśle listki szałwii. Po 2 minutach zdejmij na papier kuchenny i dodaj je do upieczonego lasagne wraz z ziarenkami czerwonego pieprzu.
Na zdrowie!
http://gotujzdrowo.com/warzywne-lasagne-z-dynia-i-szpinakiem-bez-makaronu/