Kuchnia

Słodkości

Brownie z masłem orzechowym:

SKŁADNIKI (blacha 25 x 35 cm):
- 300g gorzkiej czekolady (wystarczy taka o zawartości 65 % kakao)
- 200g masła
- 300g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki
- 4 łyżki kakao
- ok. 200-250g masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzanie góra-dół).
2. Do garnka włożyć masło i zacząć je rozpuszczać na wolnym ogniu.
3. Dodać połamaną w kostkę czekoladę i cukier - podgrzewać, mieszając, aż czekolada się rozpuści a masa będzie gładka.
4. Zdjąć z ognia i po 2-3 minutach można zacząć wbijać jajka - pojedynczo, po każdym miksując masę.
5. Przesiać mąkę i wymieszać ją z kakao, po czym stopniowo, stale miksując, wsypywać ją do masy.
6. Przygotować formę - wyłożyć dno i brzegi papierem do pieczenia.
7. Wylać masę i wyrównać. Łyżeczką nakładać na wierzch masło orzechowe, po czym patyczkiem zrobić esy floresy.
8. Piec ok. 25-30 min. Wyjąć z formy dopiero po wystudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation