Kuchnia

Na śniadania i kolacyjki

Pankejki

składniki:
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki (100 g) cukru
300 ml mleka
185 ml maślanki
75 g roztopionego masła

Pankejki - sposób przygotowania: W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce trzepaczką ubij mleko, maślankę, jajko i roztopione masło. Wlej mieszaninę do suchych składników i dokładnie wymieszaj (możesz użyć miksera). Na rozgrzanej teflonowej patelni smaż niewielkie placuszki, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Wtedy przewróć na drugą stronę. Podawaj z syropem klonowym, sosem owocowym, możesz też dodać świeże owoce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation