Kuchnia

śniadanka kolacyjki

Placuszki z mascarpone i maślanką

Składniki (na porcję widoczną na zdjęciu czyli około 6 placuszków o średnicy 12 cm):

- 100 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 60 g mascarpone
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- odrobina oleju do smażenia

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem w misce.
Mascarpone rozcieramy widelcem by pozbyć się grudek. Dodajemy do mąki razem z jajkiem, rozpuszczonym masłem, maślanką i ekstraktem waniliowym. Całość mieszamy dokładnie widelcem, aż składniki się połączą i znikną wszystkie grudki.

Patelnię rozgrzewamy i przy pomocy pędzelka smarujemy olejem przed nałożeniem każdej porcji. Smażymy placuszki z dwóch stron na małym ogniu.

Podajemy z... czym nam się podoba! Mi najbardziej smakują z odrobiną masła, ale świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju dżemy, śmietanki, słodkie twarożki, syropy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation