Kuchnia

Pierogi

Tajemnica rumianych i chrupiących placków tkwi także w używanym do smażenia tłuszczu.

Według ekspertów doskonały do smażenia jest olej rzepakowy, który charakteryzuje się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne zachodzące w czasie smażenia. Olej rzepakowy ma także neutralny smak i zapach dzięki czemu wydobywa wspaniały smak placków. Co więcej, placki ziemniaczane usmażone na oleju rzepakowym znacznie łatwiej się odsącza, co sprawia, że mają mniej kalorii o 5%-10% niż placki usmażone na innym tłuszczu!

Jeśli chodzi o przygotowanie placków ziemniaczanych, najistotniejsza jest znajomość
podstawowego przepisu na ciasto.

Dodatki można modyfikować według uznania: jedni wolą posypać placki startym żółtym serem, inni podają je z pikantnym sosem pomidorowym i mięsem mielonym.
Wykaż się kreatywnością i zaskocz swoich przyjaciół oraz rodzinę!

Przepis na placki ziemniaczane:

• 1kg dużych ziemniaków
• 1 jajko
• 1 cebula
• 1-2 łyżki mąki
• olej rzepakowy do smażenia
• majeranek, sól, pieprz

Starannie opłucz ziemniaki i obierz je ze skóry. Następnie zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach razem z cebulą. Wbij do masy jajko i wsyp mąkę. Wymieszaj wszystko i sprawdź, czy masa ma dobrą, wilgotną konsystencję. Jeśli jest za rzadka, dodaj jeszcze mąki. Dopraw ciasto solą, pieprzem i majerankiem.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i układaj małe porcje ciasta tak, by tworzyły placuszki. Gdy będą zarumienione, przewróć je łopatką na drugą stronę, by miały jednolity złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład mieszanką
warzywną lub śmietaną i cukrem.

Smacznego!

Postaw na zdrowie - sycące placki na oleju rzepakowym - MojeGotowanie.pl - Wokół stołu - Dla zdrowia i urody
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation