Kuchnia
Pierogi
Pieczone pierogi argentyńskie z mięsem
Składniki (na 12 empanadas):
ciasto:
250 g mąki
50 g smalcu (można zastąpić innym tłuszczem, ale podobno te tradycyjne robi się ze smalcem:))
80 ml wody
1 łyżeczka soli
farsz:
200 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe i wołowe)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 pomidor
szczypior
1/4 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1/4 łyżeczki mielonego kminu
1 jajko ugotowane na twardo
8 zielonych oliwek bez pestek
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
ciasto:
Smalec rozpuścić i ostudzić (jeśli dodamy gorący tłuszcz, ciasto będzie twarde).
Mąkę wsypać do miski. Na środku stożka zrobić wgłębienie i wlać tłuszcz. Wymieszać. Sól wymieszać z solą i po trochu dodawać powstałą mieszankę do ciasta. Wyrobić ciasto na gładką masę. Włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie, na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy.
Wrzucić na nią posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażyć przez 2-3 minuty i następnie dodać pokrojone w drobną kostkę papryki.
Po 5 minutach dodać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekany szczypior i mięso. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć do czasu, aż mięso trochę się zarumieni. Następnie dodać paprykę w proszku, kmin i płatki papryki chili lub ostrą paprykę w proszku. Wymieszać.
Na końcu dodać ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę jajko oraz pokrojone drobno oliwki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na mniejsze kule.
Rozwałkować każdą kulę na placek o grubości 1-3 mm, w zależności od upodobań.
Foremką lub miseczką wycinać okręgi o średnicy 12-13 cm. Gotowe placki przykrywać folią spożywczą, żeby nie wyschły.
Na każdy placek nałożyć farsz i skleić pierogi w półksiężyce. Następnie zawinąć sklejoną część pieroga do środka tworząc ''falbankę''.
Położyć empanady na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przy użyciu wykałaczki zrobić w każdej z nich przynajmniej 1 dziurkę (żeby podczas pieczenia nie popękały). Można też posmarować je roztrzepanym jajkiem (ja tego nie robiłam). Piec w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut lub do czasu, aż się zarumienią.
MA==