Biżuteria

Biżuteria

Ciasteczka owsiane:
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
200 g masła o temperaturze pokojowej;
3/4 szkl. cukru brązowego (w oryginale: 3/4 szkl. cukru białego i 1/4 szkl. cukru brązowego);
1 jajko;
kilka kropli aromatu waniliowego;
1 szkl. mąki;
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
2,5 szkl. płatków owsianych;
szczypta soli.

Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier. Miksujemy dalej. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy je na papier w sporych odległościach i spłaszczamy łyżką (aby łyżka się nie kleiła zanurzałam ją w wodzie, ręce przy formowaniu też :) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. aż będą lekko brązowe. Ciastka są miękkie więc nie należy ich od razu ściągać z blachy bo się zniszczą. Później studzimy je na kratce.
Tak jak pisałam wyżej następnym razem rozpuszczę w kąpieli wodnej mleczną lub gorzką czekoladę i pędzelkiem rozmażę ją na jednej ze stron ciasteczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation