Kuchnia

Kuchnia

Cytrynowe udka drobiowe na parze

Składniki:
– 1 cytryna (skórka i kilka plastrów cytryny)
– 4-5 łyżeczek jogurtu naturalnego
– 2 udka z kurczaka
– sól i czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku
– 2 plastry cytryny
– drobno osiekana natka pietruszki – świeżej lub suszonej
Płyn do parowania:
– niewielka ilość wody
– kolejne 2 plastry cytryny
– 1 liść laurowy
– 4-5 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka soli
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Następnie do miseczki zetrzeć z niej całą skórkę, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Udka z obu stron obsypać solą i czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. Doprawione mięso posmarować również z obu stron cienką warstwą cytrynowego jogurtu tak, aby zużyć całą tę marynatę. Mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2 godziny, a jeszcze lepiej na noc. Gdy mięso jest gotowe przygotować naczynie do parowania. Do dużego garnka wlać niewielką ilość wody, dodać plastry cytryny, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Wymieszać, po czym do garnka wstawić wkładkę do parowania i układać na niej zamarynowane udka. Jeśli na talerzu został jeszcze jogurt cytrynowy, to zebrać go łyżeczką i posmarować nim równomiernie mięso. Na każdym udku, w jego najgrubszej części położyć plaster cytryny. Następnie przykryć garnek, włączyć grzanie i na małym ogniu gotować, aż mięso będzie gotowe (ok. 30 min.). Mięso na talerzu posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki lub porem/młodą cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation