Kuchnia

Kuchnia

Kurczak z warzywami na parze
Składniki:
– 4 x 150 g piersi z kurczaka
Marynata:
– 1 opakowanie pikantnej przyprawy do drobiu
– do smaku wedle uznania: sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz
– 1 podzielony na różyczki brokuł
– 1 podzielony na małe różyczki mały kalafior
– 2 pokrojone w plastry marchewki
– 400 g ugotowanego na parze makaronu linguine
Sos:
– 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– pokrojony w kostkę miąższ z 3 pomidorów
– ½ pęczka posiekanej świeżej bazylii
– sok z ½ cytryny
– do smaku: sól, pieprz czarny mielony
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka naciąć, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół, które wzbogacą smak mięsa i warzyw. Zamarynowanego kurczaka ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować 10-15 min., w zależności od wielkości przygotowywanego mięsa. Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, pierś z kurczaka należy podawać z ugotowanymi na parze warzywami, makaronem linguine i sosem ze świeżych pomidorów z bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation