Kuchnia

obiady i inne

placek po węgiersku

czas przygotowania: 75 minut

składniki
ciasto
czosnek -1 ząbek
jajko -1 szt
mąka -2 łyżki
ziemniaki -1 kg
cebula -1 szt
sól i pieprz
sos:
mięso gulaszowe -0,5 kg
papryka żółta -1 szt
papryka czerwona -1 szt
koncentrat pomidorowy -2 łyżki
suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek.
cebula czosnkowa -1 szt
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
mąka
gdy tylko raz spróbowałam tego placka,to teraz robię go dość często

etapy przygotowania
nadzienie:
paprykę umyć,osączyć,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na paseczki. cebulę obrać pokroić w półplasterki. mięso gulaszowe opłukać,osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. do mięsa dodać odrobinę wody i cebulę z ziołami. przykryć patelnię i dusić z 40 minut. następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić do miękkości. sos zagęścić mąką. następnie gdy sos nam się dusi przygotowujemy ciasto ziemniaczane.
ciasto
ziemniaki i cebulę obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych otworach. ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta. do ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation