Kuchnia

kuchnia

Mirabelkowy blog: Kopytka pikantne

KOPYTKA PIKANTNE (Z SEREM ŻÓŁTYM)
750g ziemniaków,
150g żółtego sera (tylżyckiego lub cheddara),
1 jajko, ok. 1 szklanki mąki,
100g wędzonego boczku,
1 łyżka nasion słonecznika,
sól i pieprz

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Gdy będą zimne, dodać żółty ser, jajko, szczyptę pieprzu i tyle mąki, aby dało się zagnieść elastyczne, nie klejące się ciasto.
Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki , lekko je spłaszczyć i pokroić na ukośne kluski.
Kopytka gotować w dużej ilości osolonej wody, ok. 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, wsypać lekko zrumienione na suchej patelni nasiona słonecznika i polać kopytka.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty (albo inną ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation