Kuchnia

Sweet

Kokosowe ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe
Składniki:

5 jaj
300g startej na drobnych oczkach dyni
180g mąki
160g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wiórków kokosowych
skórka i sok z jednej pomarańczy

Białka ubić na sztywno z połową cukru, żółtka z pozostałym cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę, cały czas miksując dodać sok, skórkę z pomarańczy, mleka i proszek do pieczenia. Wmieszać startą dynię, kokos i przesianą mąkę.
Partiami(w 3 turach) dodawać ubitą pianę z białek.
Masę wyłożyć do blaszki ok. 30x35cm, piec w 180ºC przez 50-60 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Całkowicie wystudzić.
Krem kokosowy
Składniki:

300g mascarpone
150ml mleczka kokosowego
150ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru

Ser, śmietankę i cukier ubić na bardzo sztywną masę, zmniejszyć obroty miksera i wlać mleczko kokosowe.
Przygotowany krem rozłożyć na wystudzony cieście. Schłodzić minimum 5 godzin.
Przed podaniem posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi lub krokantem kokosowym.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation