Kuchnia
jedzonkoo
Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli
Krokiety z kalafiora i ziemniaków z serem
przepis z Donna Hay Magazine październik/listopad 2012
wychodzi 10 sporych krokietów
250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego
1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej
sól i pieprz, do smaku
do panierowania:
2 jajka, roztrzepane
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki bułki tartej lub panko
dodatkowo:
olej do smażenia
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku.
Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
Rozgrzej sporą ilość oleju – idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.
Podawaj z sosem aïoli.
***
Sos aïoli z pieczonym czosnkiem
źródło j.w.
5 upieczonych ząbków czosnku
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól, do smaku
Nieobrane ząbki czosnku można umieścić w małym żaroodpornym naczyniu, lekko skropić oliwą i zapiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Można też dorzucić całe główki z obciętym czubkiem, do piekącego się akurat mięsa lub warzyw.
Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i rozgnieć widelcem lub, jeśli zależy ci na idelanie gładkim sosie, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Posól do smaku.
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