Kuchnia

jedzonkoo

Knysze z kaszą gryczaną i warzywami. Przepis wykorzystany w Dzień Dobry TVN

Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
120 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:?
200 g kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
1 czerwona papryka
1 cukinia
sól i pieprz
0,5 ostrej papryki w proszku
1 jajko

Przygotowanie




Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, siekając nożem połączyć całość. Następnie dodać kwaśną śmietanę i szybko zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na cztery części (dzięki temu szybciej się schłodzą) zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut.?Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Całość podsmażyć przez kilka minut. Dodać kaszę i smażyć całość kolejne kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.?Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty o grubość 3 milimetrów. Na środku ułożyć farsz. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto złożyć. Posmarować Z wierzchu jajkiem. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 30 minut. Przed podaniem przekroić na połowę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation