Kuchnia

kuchnia

ekspresowe dyniowe buleczki

Porcja na 12-14 bułeczek:

175 g purée z dyni (patrz przepis na sernik z dyni),
50 g tartego parmezanu (pominęłam),
1 jajko duże,
1 łyżeczka sosu Worcestershire,
1/2 łyżeczki soli,
duża szczypta białego pieprzu (dałam zwykły),
2 łyżeczki oliwy chili (dałam oliwę oraz dużą szczyptę chili),
250 g mąki + do podsypywania,
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
trochę mleka do posmarowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszaj dyniowe purée, parmezan, jajko, sos, sól, pieprz i oliwę. Dobrze wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek i sodę. Sypkie składniki dodaj do mokrych. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 5 cm. Wykrój np. za pomocą szklanki bułeczki. Ułóż je na blasze w odstępach od siebie. Posmaruj babeczki pędzlem zanurzonym w mleku i piecz ok. 15 minut. Lekko przestudź. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation