Kuchnia

kuchnia

Omlet otrębowy z warzywami

Składniki:
na 1 dużego omleta
2 jaja
30 g otrębów owsianych Kupiec
1 łyżka maki pełnoziarnistej
sól
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki masła

dodatkowo:
pomidorki koktajlowe
szczypior
rukola
ser żółty

Przygotowanie
Białka oddzielam od żółtek i ze szczyptą soli ubijam na sztywno.
Do ubitych białek dodaję żółtka, otręby, mąkę pełnoziarnistą oraz pieprz do smaku, całość mieszam i pozostawiam na 2-3 minuty, aby otręby trochę napęczniały.
W tym czasie rozgrzewam patelnię (u mnie o średnicy 25 cm) i roztapiam na niej masło.
Dno patelni i boki powinny być dobrze wysmarowane masłem, a jego pozostały nadmiar ściągam na talerzyk.
Na rozgrzaną patelnię dodaję mieszankę jajeczno-otrębową i na małym ogniu smażę omlet 1-2 minuty, następnie kolejne 3-4 minuty pod przykryciem.
Kiedy omlet ładnie przyrumieni się od spodu nie przewracam go na drugą stronę tylko posypuję z wierzchu serem żółtym, rukolą oraz szczypiorkiem.
Składam omlet na pół i trzymam go jeszcze pod przykryciem na patelni przez 1-2 minuty, aż ser się rozpuści.
Gotowy omlet przekładam na talerz, dekoruję pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.
Podaję od razu póki jest jeszcze ciepły, można go jeść z dodatkiem majonezu, ketchupu lub innych ulubionych warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation