Kuchnia

przetwory

duża garść oczyszczonych płatków różanych
1 szklanka cukru
płatki róży oczyszczamy z pyłków. odrywamy białe końcówki płatków (wyrzucamy lub suszymy aby włożyć do zapachowych woreczków). następnie płatki rozcieramy w blenderze. dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki.



gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. może to trwać nawet 2 dni. najlepiej sprawdzić czy cząstki płatków są jeszcze wilgotne rozcierając je między palcami.

cukier nadaje się do herbaty, a także do dekoracji i aromatyzowania ciast i ciasteczek. smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków.

uwagi:

jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.
natomiast jeżeli chcemy aromatyzować słodzik w sypkiej postaci, to płatki po oczyszczeniu suszymy, rozcieramy i łączymy ze słodzikiem. naczynie zamykamy na okres dwóch tygodni. po tym czasie jeżeli przeszkadzają nam drobinki płatków, to cukier przesiewamy przez drobne sitko. aromat róży utrzymuje się przez okres 6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation